Ik heb zelf te maken gehad met Narcisme en ik werk in mijn praktijk inmiddels flink wat jaren met mensen die een Narcistische ouder (of beide) hebben en/of die uit Narcistische relaties komen.

Mijn ervaring komt uit de vele therapiesessies, onderzoek, workshops, eigen ervaring, Sjamanistische werk en talloze Opstellingen rondom Narcisme. Ik heb in deze ervaringen de belangrijkste aspecten van Narcisme redelijk in kaart kunnen brengen. Op niveaus van gedrag, lichamelijk, energetisch en die van de ziel.

Wat is het? Narcisme als persoonlijkheidsstoornis is een trauma, maar wel één die een diepe kernbeschadiging tot gevolg heeft. Het verstoort namelijk het contact met de ziel (of het belangrijkste deel ervan). In die zin is de term persoonlijkheidsstoornis redelijk toepasselijk, aangezien een echte narcist(e) te maken heeft met een verstoring in de persoonlijkheid (lees ook: menselijkheid) hierdoor. In de wereld van Narcisme zie ik een Narcistisch spectrum waarin twee gradaties bestaan, namelijk:

  1. Mensen variërend van het hebben van weinig tot veel Narcistische karakter-eigenschappen. Dit zijn mensen die Narcistisch gedrag vertonen, maar niet in het stoornis spectrum vallen.
  2. Mensen die binnen de Narcistische persoonlijkheidsstoornis vallen.

Wat is het verschil? Zelfreflectie, empathie, inlevingsvermogen en hiermee het vermogen echt te veranderen, al is het maar minimaal. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en met zielscontact.

Het trauma dat ten grondslag ligt aan de stoornis, is trauma dat ontstaat in de eerste levensfase, in de baarmoeder, rondom de geboorte of de eerste periode daarna. Het is een diepe beschadiging die ervoor zorgt dat de ziel niet goed kan hechten aan (incarneren in) het lichaam of wordt ‘uitgedreven’. Het gevolg is dat de Narcistische persoon dus eigenlijk het belangrijkste aspect van menselijkheid nauwelijks heeft, namelijk een ziel (of belangrijk zielsdeel). Dit zorgt ervoor dat een Narcist zich altijd zal proberen te vullen met het licht/de ziel/de essentie van anderen en zelf geen liefde of verbinding kent. Dit zie je zichtbaar terug in het gedrag, maar ook onzichtbaar in energie.

In het kort is dit Narcisme als stoornis. Een beschadiging van de kern van een persoon door trauma in de vroegste kindertijd of voor de geboorte, waardoor het zielscontact nagenoeg ontbreekt of flinterdun is. Door het gebrek aan zelfreflectie is het een zichzelf in stand houdend trauma, onherstelbaar. Om te kunnen veranderen/helen is namelijk de eerste en belangrijkste voorwaarde: het vermogen tot zelfinzicht en de wil hierdoor te veranderen.