Traumawerk

Trauma is het gevolg van een overweldigende gebeurtenis waarbij (of waarna) enerzijds de energie die vrij zou moeten komen niet weg kan en anderzijds een stukje van onze essentie (ziel) zich afsplitst en een veilig heenkomen zoekt. Deze ervaringen kunnen van alles zijn; wat voor de één een traumatische ervaring is kan voor de ander een schijnbaar onbeduidende ervaring zijn. Energie zet zich vast in het lichaam en ontregelt het autonome zenuwstelsel. Samen met missende zielsdelen zorgt dit voor een uiteenlopend spectrum aan symptomen als: krachtverlies, ziekte, angst, het leven niet vol kunnen nemen, het gevoel dat je het leven van een afstand ervaart, gevoel gedimd te zijn, uitdagingen in (ver)binding, slaap- en eetstoornissen, etc.

Klachten kunnen zich geleidelijk of soms jaren later (ogenschijnlijk onverklaarbaar) ineens manifesteren, b.v. doordat iets het trauma activeert. Trauma heeft ook de bijzondere eigenschap om alles in het werk te stellen om situaties te her-creëren. Het is mogelijk om deze energie (zelfs jaren later) alsnog te laten gaan, om deze als het ware “los te weken”, te ontladen en de zielsdelen weer met onszelf te herenigen. Hiervoor is veel veiligheid nodig en goede begeleiding met lichaamsgericht werk. Herbeleven moet hierin worden vermeden om her-traumatiseren te voorkomen.

Voor loslaten van trauma kunnen dus zowel het lichaam als de ziel als ingangen worden ingezet. Hiervoor zet Vincent de volgende methoden in: