Je bent altijd iets in relatie tot een ander. Misschien herken je het wel dat als je in een situatie bent met oude vrienden of je familie/het gezin waar je vandaan komt je vaak weer oude gedragspatronen of triggers tegenkomt. Vooral als je bezig bent met verandering in jezelf en meer loskomt van het oude systeem merk je dit meer. Je bent lekker bezig en flits.. in contact met de oude relaties wordt je zo weer teruggetrokken in oude energie en gedrag.  De dynamiek en projecties over en weer trekken zo sterk dat je weer in oude valkuilen kunt vervallen.

Tijdens de Kyoto dagen komt dit thema ook regelmatig aan bod in de vorm van het verlangen naar een ‘hechte verbinding’ met broers en/of zussen. Wat zoeken we daarin? Welk gemis vullen we in en welke dynamieken houden we daarmee over en weer in stand. Het is fijn om een goede verbinding met broers/zussen te hebben, in vrijheid. Vanuit ver-binding in plaats van binding.

Jij bent iets in relatie tot een ander en vanuit een ander ben jij iets in relatie tot hen. Een vast beeld wat van jou bestaat over hoe en wat je bent. Dynamieken en deze vorm van projecties zorgen ervoor dat je als het ware ‘gevangen’ kunt blijven in deze kaders van wie jij bent.

Soms is het nodig om (een tijdje) afstand te nemen. Dat is trouwens ook het mooie van Opstellingenwerk. Het geeft je ook de gelegenheid om alles van een afstand te zien, het grotere perspectief waardoor je patronen beter herkent en van daaruit verandering kunt inzetten. Tegelijkertijd kan dit natuurlijk spannend zijn. Bijvoorbeeld door angst over de reactie van de ander op deze afstand of voor hen hierin willen zorgen. Angst voor verlies of kwetsen. Maar als jij in veranderprocessen bent dan is het juist die afstand die jou ruimte geeft om de veranderingen diepgaand en snel te laten plaatsvinden. Omdat er dan niemand is die jou ‘gevangen houdt’ in projecties en jij jezelf niet in relatie tot die ander. Als je dit ook nog in rust kunt doen, dan zul je merken dat de verandering de ander vaak ook goed doet en ruimte geeft om een andere plek in te nemen en de projecties te laten veranderen. In het kiezen voor jezelf kan de relatie zo een andere vorm aannemen en een steeds vrijere versie van jou ontstaan.